GökKuşağı Arkadaşlık Bilgi & Paylaşım ve Dayanışma Portalı

Tam versiyon: SCORPIONS İLE YENİDEN İSTANBUL...
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[Resim: 6i9xhyt.jpg]
...
..
.
Scorpions “Love At First Sting” albümünün 40.yıl turnesi ile 23 ve 25 Mayıs’ta İstanbul’da! Son olarak sekiz yıl önce Türkiye’de sahne alan grubun yolu bugüne kadar defalarca ülkemizden geçti. Rock müzik konserleri bakımından efsane olan 1993 yılında da İstanbul’da konser veren hard rock /  heavy metal tarihinin en büyük isimlerinden Scorpions 2024 konserinin biletleri çıktığı an tükenmiş ve talep gözönüne alınarak organizatör Epifoni Events tarafından ikinci bir konser daha duyurulmuştu.
1965 yılında Rudolf Schenker tarafından Hanover Almanya’da kurulan Scorpions grubunun en başarılı lineup’ı 1978-1992 arasında Klaus Meine (vokal), Rudolf Schenker (ritm gitar), Matthias Jabs (lead gitar), Francis Buchholz (bas gitar) ve Herman Rarebell (davul) olarak şekillenmiştir. 1978’den sonra grup soundunu yeniden şekillendiren Schenker ve Meine, 1979 Lovedrive albümünde de izleri görünen melodic heavy metal soundlarını power balladlarla birleştirerek benzersiz Scorpions imzasını oluşturmuşlardır.
 
CRAZY RIDE
Grubun Return to Forever (2015) albümünde yer alan ve 1970’lerde yazılan  Crazy Ride parçası Scorpions’ın 50 yılını anlatır. “A nameless band back in “65”, Scorpions grubu ilk kurulduğunda Rudolf Schenker’in gruba  verdiği ilk isim olan “Nameless” a bir göndermedir ve tam olarak da grubun hikayesini anlatır.
A nameless band back in ’65
It feels like yesterday
I met some friends and went for a ride
To rock the nights away
The ’60s revolution
Just caught me on the spot
That rock ‘n’ roll infusion
Stayed always in my blood
 
AŞK ÇOCUĞU SLY
Metal Oda’nın ilk gözağrısı Scorpions’ı sizlere benim gözümden anlatmaya sayfalar yetmez. O yüzden kısa keseceğim. Iron Maiden sevdamdan evvel ve Bon Jovi’den sonra Scorpions müziği ile ben 1980’lerin ortasında 1985 World Wide Live albümleri ile tanıştım. Tıpkı Iron MaidenRammstein ve Opeth ile ilk tanıştığım zaman gibi, Scorpions soundu da suratımın ortasına atılan yumruk etkisi yapmıştı.

(Efsane Live Albüm – World Wide Live 1985)

Daha sonra geriye dönüp Lovedrive (1979), Animal Magnetism (1980), Blackout (1982) ve bu yıl tam 40 yaşını kutlayan Love At First Sting (1984) albümlerini hatmettim. Kışkırtıcı album kapağı ile yine Love At First Sting (1984) albümünden rock tarihinin gelmiş geçmiş belki en ünlü power balladı Still Loving You rüzgarları esmekteyken lyriclerini, Scorpions grubunu ve müziğini mercek altına aldığım bir ortaokul İngilizce dönem ödevim vardır mesela. Metal Oda’nın tohumları taa o zaman atılmış anlayacağınız.
 
[i](Sting in The Tail -2010)

[/i]
Grup, çok beğendiğim albümlerinden 2010 Sting In The Tail’de köklerine dönmüş ve 80’ler soundunu bugüne taşımıştır. Scorpions’ın felsefesini anlatan Raised on Rock, Spirit of Rock, Let’s Rock gibi parçaların yanı sıra, yine harika power ballad Lorelei (ki bir su perisi hakkındadır) ve yine Still Loving You efsanesine selam çakan SLY ile gözalıcı bir albümdür. Klaus Meine, SLY bizim aşk çocuğumuzdur derken, şarkı 80’ler ortasında doğan hayali bir kızı, SLY’ı anlatır. İsmi muhteşem power balladın ilk harflerinden oluşan SLY, Meine’ye göre Still Loving You parçasını dinleyerek sevişenlerin kızıdır. Gerçekten de pek çok Scorpions hayranı bundan yola çıkarak kızlarına SLY adını vermiştir.
 
WIND OF CHANGE VE GLASNOST
100 milyondan fazla albüm satış rakamıyla Scorpions, dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı hard rock / heavy metal gruplarından biridir. Crazy World albümünden Wind of Change (1990) 1980’ler sonu ve 1990’lar başında Doğu Bloku’nda esen politik değişim rüzgarlarını anlatan çok ünlü bir “rock anthem” olmuştur. Değişim zamanlarında Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı’nın Mihail Gorbaçov olduğunu ve Gorbaçov’un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) politikalarının hüküm sürdüğünü de Metal Oda’nın notu olarak buraya ekleyelim. Bu dönemin sonunda Sovyetler Birliği dağılacak ve Soğuk Savaş olarak adlandırılan jeopolitik gerginlik süreci (1947-1991) Batı Bloku lehine sonlanacaktır.  Klaus Meine parçanın sözlerini grubun 1989 Moscow Music Peace Festival’e katılmak üzere Moskova’da bulunduğu zaman,  Moskva nehrinin kenarından Gorky Park’ta yürüyüşü sırasında yazmıştır.

Adı geçen Moskova Müzik ve Barış Festivali, glasnost döneminde gençleri batılı rock müzikle tanıştırmak ve Soğuk Savaş döneminde ilişkileri yumuşatmak adına düzenlenmiş bir festivaldir. Russian Woodstock konseptiyle yola çıkan festivale dönemin ağır topları Cinderella, Skid Row, Mötley Crüe, Bon JoviOzzy Osbourne ve tabii Scorpions gibi rock ve metal müziğin demirbaş grupları katılmıştır. Jon Bon Jovi’nin konser anılarından ilginç bir not, 100 binden fazla kişinin katıldığı Central Lenin Stadium’da bir kelime dahi İngilizce bilmeyen Rus gençlerin Bon Jovi şarkılarına ciyak ciyak ezbere eşlik etmiş olmalarıdır. Burada radyonun ve müziğin önemi ve büyüsüne dikkati çekelim ve Doğu Almanya da dahil olmak üzere Doğu Bloku coğrafyasında batılı radyoların dinlenmesinin yasak olduğunu ancak gençlerin her türlü engellemeye rağmen radyolarından batılı rock müziği dinlemenin yolunu bulduklarının da altını çizelim.
 
SCORPIONS BUGÜN
Yıllar içinde grup üyeleri değişmiş, ancak çıtayı hiçbir zaman alçaltmamış Scorpions. Bugün yaşları 75’i geçen grup üyeleriyle Scorpions hala konser mekanlarını tıka basa dolduruyor, tıpkı bu ay gerçekleşecek 2024 İstanbul konser serisinde olduğu gibi.
Rock ve metal müziğin demirbaşlarından Scorpions’ın Metallica, Def Leppard, Guns N’Roses, Yngwie Malmsteen gibi sanatçı ve gruplar üzerindeki etkileri de tartışılmaz ayrıca.

[Resim: 9h4g0a9.jpg]

 
Scorpions grubunun 2011 işlerinden, elden geçirilip modernleştirilmiş Scorpions hitlerine yer verilen Comeblack, tanıdığım parçaların zorlama yeni düzenlenmeleriyle hoşuma gitmeyen çalışmalardan olurken, 2001 Acoustica albümü, tüm Scorpions külliyatının en sevdiğim işlerinden biri oldu. Clubhouse Metal Oda canlı yayınlarında defalarca yer verdiğim bu unplugged albüm, içinde bu albüm için yazılmış dört yeni parça ve tadından yenmeyen üç müthiş cover parçayı da içeriyor. The Cars “Drive”, Kansas “Dust In The Wind” (adeta Meine için yazılmış) ve Queen “Love of My Life”. Acoustica’yı henüz dinlemediyseniz sakın atlamayın diyorum ben.
 (Olağanüstü Acoustica 2001- Scorpions)

2022 yılında çıkardıkları Rock Believer albümü ve albümün kulakta yer eden işleri Roots In My Boots, Seventh Sun, Rock Believer ve Peacemaker gibi parçalarıyla Scorpions biz hala buradayız, ölmedik dimdik ayaktayız diye bağırıyor.
Bana gelince efsane 1993 senesinden bu yana hiç bir İstanbul konserini kaçırmadığım Scorpions 2024 konserine gider miyim, bilinmez. Bazı grupları anılardaki altın çağlarında bırakmak daha iyi bir fikir olabilir diye düşünüyorum ve bugüne kadar bunun tek istisnası olağanüstü 2022 Deep Purple konseri oldu diyorum.
 
(1993 İstanbul Scorpions konseri)


[Resim: dk7xzee.jpg]
  


(2024 Scorpions İstanbul konserleri)
Yaşı kemale ermiş ve genç Scorpions hayranları için rock müziğin bu efsane grubu 23 ve 25 Mayıs 2024’te iki konserle İstanbul’da
olacak! Long live rock’n roll!

[Resim: tblnonf.jpg]
 
...
.
Scorpions İstanbul 2012 Konseri

Konu açılmışken hazır kütüphanemize ekleyelim istedim.


  
Scorpions grubu benim için biraz soft gelebilir ama ülkemizin yabancı gruplardan ilham alması için bu tür konserlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 
Hem müzikal anlamda farklı tarzları deneyimlemek, hem de uluslararası sahnede kendimizi göstermek adına bu tür etkinliklerin oldukça faydalı olacağını aşikar. 
Umarım ilerleyen zamanlarda daha fazla yabancı grup ülkemizde konserler verir ve müzikal anlamda daha da zenginleşiriz.