14-09-2024, 01:00 PM
Alıntı: Türkiye'de lezbiyen olmak kolay mı? Üç lezbiyen kadın anlatıyor: Homofobiyle mücadele etmek, aileye açılmak, örgütlenmek, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa karşı kanuni koruma olmayan bir ülkede kamusal alanda var olabilmek...
Eda Burcu Şenel ve Ece Pişirici birlikte yaşıyorlar, sosyal medyada da bir lezbiyen çift olarak açıklar. Youtube'daki Eda & Ece kanalları ve diğer sosyal medya hesaplarıyla farkındalık yaratmak için hikayelerini paylaşıyorlar. Avukat Yasemin Öz ise 90'lardan beri LGBTİ+ derneklerde aktif rol alıyor.
Psikiyatrist Seven Kaptan, lezbiyenlik hakkında yanlış bilinenlere açıklık getiriyor: "Dizilerde görüldüğü için, özenerek olunmaz, heteroseksüellik ne kadar sağlıklıysa o kadar sağlıklı."
Eda ve Ece ailelerine açılmışlar hatta aileleri, sevgililerini tanıyor ve seviyor. İkisi de, ailelerinden gördükleri desteğin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor. Ece'nin ablası Melike Pişirici, kardeşini "hayatı kaçırmadığı" için tebrik ediyor ve ekliyor: "O kadar çok Ece ve Eda var ki kendini maalesef saklamak zorunda kalan…"
Peki Türkiye'de neden hiç ünlü lezbiyen yok? Yasemin Öz, bunun mümkün olmadığını söylüyor: "Söylemeye cesaret edemiyorlar çünkü kadın olarak yaşadıkları ezilmişliğin üzerine ikincil bir ezilmişlik biçimi eklenecek."
Birçok ülkede LGBTİ+ kişilere evlilik ve ortak velayet hakkı tanınırken Türkiye'de iş yerinde ayrımcılığı, nefret söylemini ve nefret suçlarını yasaklayan bir kanuni düzenleme dahi yok. Bir gün evlenmenin hayalini kuran Eda ve Ece, eşcinsel evliliğin yasal olduğu bir ülkeye göç etmeyi düşünüyor.
Tüm bu sorunlara rağmen, 2013'teki Onur Yürüyüşü'nün 100 bin katılımcıyla gerçekleştiğine ve LGBTİ+'ların toplumun bir kesimini dönüştürmeyi başardığına dikkat çeken Yasemin Öz, LGBTİ+ hareketi için "Bence Türkiye'nin en başarılı hareketi" diyor.
Türkiye'de lezbiyen olmak videomuz ile lezbiyenlerin yaşamlarını dinliyor, Türkiye'deki LGBTİ+ haklarına göz atıyoruz.
Arşiv görüntüleri: Çiçek Tahaoğlu, Fatih Pınar, Lezbiyen Biseksüel Feministler (LezBiFem) ve Oktay İnce/Kaos GL
cryforthe
Bu ülkede heteroseksüel bile olmak zorken eşcinsellik ne kadar zordur kim bilir. Ben mesela heteroseksüel olsam bile videodakiler gibi sokakta öpüşmeyi bırak el ele bile yürüyemiyorum. Erkek arkadaşımı hala herkese arkadaşımmış gibi tanıtıyorum. Bu ülkede herkes için birine karşı bir şeyler hissetmek zor. Çok üzülüyorum bu duruma.
selda
Valla ben hetoroseksuelim fakat hayatımda hiç görmediğim belki gormiyecegim insanların yönelimi hakkında nasıl söz sahibi olabilirim anlayamıyorum söz sahibi olduğunu düşünen insanları da anlayamıyorum hayat diğerlerinin hayatına karisabilecegimizi düşüncek kadar uzun mu? Açıkçası herkese saygı duyuyorum. Türkiye'de olan bizlerin çok daha ciddi sorunlarımız var diye düşünüyorum.ve açık açık hayatını yaşayan insanlara büyük saygım var.
saadet
Cinsel tercih yapman suç, başını örtmen yada örtmemen suç, gülmen suç. Sadece kendi hayatlarımızla ilgilenebilsek ne güzel olurdu.
meryem
Bu videoyu izliyorum. Üye değilim ama karşıma çıktı ve ben şuan izliyorum.Bir müslüman olarak vazifem temiz,ahlaklı ve Allah'a itaat eden bir nesil yetiştirmek. Nasıl ki sizler ve bunu destekleyenler birtakım söylemler altında kendi fikirlerinizi benimseyerek ve benimseterek yaşamak istiyorsanız ben de bu şekilde (yani kendi inandigim gibi) yaşamak ve yaşatmak istiyorum. Nasıl ki size göre mutlu ve huzurlu bir nesil böyle olacaksa , benim de bir müslüman olarak bana göre, inancıma göre dedigim ilkelerim var. Bu videoyu iyi ki izledim. Tertemiz bebekleri, çocukları zihinsel olarak , psikokojik olarak , sosyal olarak nasıl tehlikelerin beklediğini gördüm. Onların nasıl azimle calistigini gordim. Kendime söz veriyorum. Kendi payıma düşeni bu ülkenin temiz evlatları iicn azimle yapacağım ben de.
yasin
Herkes haklar bakımından eşit ve özgür doğar. Kurtuluş yok tek başına , ya hep beraber ya hiç birimiz ! Ne yalnızsınız ne de yanlış. İnsan hakları herkes içindir.
rozalin
Her zaman ailem ve etrafımdaki toplum eşcinselliği iğrenç, hastalık özellikle 'günah' olarak niteliklendirdi. 8 yaşındayken komşumuzun kızına karşı bişeyler hissettiğimi fark ettim, erkeklere hissetmediğim bi' histi. Annem bunu fark edince beni ondan uzaklaştırmaya çalıştı onunla okula giderken beni görmüş eve gelince şiddet uyguladı. Beni ondan uzaklaştıramayınca annem kendi kendine taşınmaya karar verdi ve taşındık. O günün üzerinden 8 yıl geçti, annem hala o kızdan beni koparıp cinsel kimliğimi değiştirdiğini sanıyor. Şuan bir kız sevgilim var, çok isterdim anneme anlatmak, beni destekleyip gülümsemesini.
gulsen
aşkın cinsiyeti yoktur aşkın yaşı yoktur. dünyanın mutlu insanlara ihtiyacı var
Bir yanım mavi yosun, dalgalanır sularda .